Traditionell svensk Risgrynsgröt – enkelt och gott recept

Risgrynsgröt är en klassisk svensk rätt, känd för sin krämiga och tröstande karaktär. Denna hemtrevliga gröt görs genom att sakta koka kortkornigt ris i en blandning av mjölk och vatten, vilket ger en mjuk och fyllig konsistens. Traditionellt smaksatt med en hint av kanel och en aning socker, balanserar den den subtila sötman med en kryddig värme. Varje sked är en hyllning till enkel, men ändå rik, nordisk matlagning. Serverad varm, ofta med ett extra strössel av kanel på toppen, är risgrynsgröt en älskad del av det svenska köket, särskilt uppskattad under vintermånaderna och julhelgen.

Traditionell svensk Risgrynsgröt – enkelt och gott recept

Måltid: brunch, frukost, huvudrätt, lunch
Kök: svenska
Keyword: gröt

Ingredienser

  • 4 dl grötris
  • 7,5 dl vatten
  • 9 dl mjölk
  • 2 msk socker
  • 1 tsk salt
  • 1 kanelstång
  • 2 dl grädde

Instruktioner

  • Om du har en tryckkokare så kan du blanda alla ingredienser (förutom grädde) i den och koka under tryck i 12 minuter. Sätt trycket på självsläpp för att låta alla smaker sätta sig, men är du hungrig så kan snabba på det och se till att den öppnar snabbare med pulse eller liknande.
  • För er som jobbar i kastrull: kombinera riset med en blandning av vatten och mjölk i en tjockbottnad kastrull. Förhållandet mellan mjölk och vatten är avgörande – för mycket vatten kan göra gröten för rinnig, medan för mycket mjölk kan göra den för tjock.
    När riset, mjölken och vattnet är i kastrullen, tillsätt en generös nypa salt. Detta hjälper till att framhäva smakerna. Värm sedan upp blandningen på låg värme, och rör om försiktigt men regelbundet. Det är viktigt att hålla värmen låg för att undvika att gröten bränner fast i botten av kastrullen.
    När riset har börjat mjukna och absorbera vätskan, är det dags att tillsätta kryddorna. En traditionell kryddning för risgrynsgröt inkluderar kanel och en aning socker. Kanelen ger en värmande och mysig smak, medan sockret balanserar smakerna med en söt underton. Krydda försiktigt och smaka av för att hitta rätt balans.
    Fortsätt koka gröten på låg värme tills riset är helt mjukt och gröten har en krämig konsistens. Detta kan ta upp till 40 minuter beroende på risets sort och värmen på spisen.
  • När gröten är klar, ta av den från värmen, häll i grädde och låt den vila i några minuter. Då sätter sig smakerna och konsistensen blir perfekt.
  • Servera risgrynsgröt varm, garnerad med ett extra strössel av kanel och kanske en skvätt mjölk runt om. Denna hemtrevliga och tröstande rätt är inte bara en njutning att äta utan också en njutning att skapa, en perfekt spegling av det svenska kökets enkelhet och värme.

Publicerat

i

, ,

av

Etiketter:

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Recipe Rating